Digitalisering och hållbarhet

Arbetar ni med digitala handlingar men upplever att ni inte utnyttjar deras fulla potential? Den här kursen ger en grundläggande förståelse för BIM (Building Information Management) och DIM (Data Information Management) som digitala processer inom samhällsbyggnad – och hur de kan bidra till att förverkliga era hållbarhetsmål.

Får ni ut full potential av era digitala handlingar? Kanske arbetar ni idag med en blandning av arkivplatser, fysiska dokument och digitala projektplatser där ritningar och BIM-modeller lagras. Samtidigt vill ni utveckla er verksamhet i en mer hållbar riktning, men har ännu inte hittat kopplingen mellan hållbarhet och digitala processer.

Den här kursen syftar till att ge en grundläggande förståelse för BIM (Building Information Management) och DIM (Data Information Management) som digitala arbetssätt inom samhällsbyggnad – och hur dessa kan bidra till att uppfylla era hållbarhetsambitioner. Målet är att ni ska ha rätt information, på rätt plats, i rätt tid.

Du får lära dig grunderna i det digitala informationsflödet och vad som händer när detta flöde inte fungerar optimalt. När leveranser sker i fel format, eller saknas, tappas både ekonomiskt värde och datakvalitet i samhällsbyggnadsprocessens olika skeden – något som många kan känna igen sig i.

Samordningsvinsterna är stora när beställare kan koppla på det digitala flödet och successivt bygga vidare på informationen i modeller och databaser genom hela livscykeln – från projektering till drift och underhåll. Det finns även stor nytta i att kunna använda data mellan olika system, snarare än att arbeta med statiska pdf-filer.

Kursen ger dig

Kursen ger dig konkreta verktyg och tips på hur BIM, DIM och andra digitala processer kan användas för att uppnå era hållbarhetsmål.
Du får en grundläggande förståelse för kopplingen mellan digitala arbetssätt och hållbarhet, och lär dig hur dessa kan integreras för att skapa framdrift i ert övergripande hållbarhetsarbete.

Målet är att du ska kunna se hur din organisation kan utvecklas genom att väva in hållbarhet och digitala processer – som BIM – i kärnverksamheten på ett tydligt och affärsnära sätt.

Målgrupp

Kursen är öppen för alla, men riktar sig särskilt till dig som vill förstå nyttan med BIM och kravställning i samhällsbyggnadsprocessen – exempelvis om du arbetar som projektledare, driftansvarig, trafikplanerare eller i en liknande roll.

Förkunskaper

Inga särskilda förkunskaper krävs.

Ur kursens innehåll

  • BIM, DIM och digitala processer 
  • Hållbarhet 
  • Datasamordning 

Recensioner

Läs recensioner av våra kurser och utbildningar.

Kurstillfällen på distans

Kurstillfällen på distans genomförs via Microsoft Teams eller motsvarande. Information kring utbildningen, allt kursmaterial och kontaktuppgifter till kursledare hittar du på vår digitala lärplattform Ramboll Learning. Rambolls distansutbildningar erbjuder givetvis möjligheter till nätverkande, diskussioner och erfarenhetsutbyte.

Kurs på distans EU-Taxonomin

Fler kurser inom hållbarhet

Här hittar du fler kurser inom hållbarhetsområdet.


Beställningsvillkor

  • Vid återbud senare än 14 dagar före kursstart debiteras halva avgiften, vid återbud senare än 7 dagar innan kursstart debiteras hela avgiften.
  • Du får gärna överlåta platsen till någon annan på ditt företag, om du skulle få förhinder.
  • Kursavgiften faktureras av oss vid kursstart. Betalningsvillkor: 30 dagar netto

Information

Öppen Utbildning

Digitalisering och hållbarhet

Sökord

  • BIM
  • Datasamordning
  • Digitalisering
  • Hållbarhet
  • Informationshantering

Kursavgift

8.500 SEK (exkl. moms). Kursdokumentation ingår. På klassrumsutbildningar ingår även lunch och fika.

Datum

Distans
2025-10-01

Kl. 09:00-12:00

Distans
2025-11-19

Kl. 09:00-12:00

Kursanmälan

Digitalisering och hållbarhet

Kontakt

Kontakta Ramboll Utbildning

Ramboll Utbildning

Support & Förfrågningar

Kontakt

Joachim Schönström

Joachim Schönström

KursledareKontakta mig >>